I vårt kollektivhus har vi gemensam middag på fredag för dom som vill. Det skiljer oss från många andra kollektivhus som har middag flera gånger i veckan och matlagningsplikt. Plikt har vi också såtillvida att vill man vara med och äta, måste man också ställa upp och laga mat. En person gör i början av varje termin upp en lista på matlagare som mailas ut. Två gånger per termin brukar man i allmänhet laga. Man lottas ihop, två och två och då har man ansvar för val av meny, inköp, matlagning och efterföljande städning. Man sätter upp en lista på anslagstavlan om vilken mat man har valt. De som då kan komma skriver upp sig. Det kan variera ganska mycket.
Sen räknar man ihop vad man har lagt ut och slår ut det på antalet deltagare.
I går hade det blivit nån miss med schemat så att ingen hade ansvar för matlagningen. Då föreslog någon som tyckte det var tråkigt att sitta ensam vid sin fredagmiddag att vi skulle ha knytis i stället. Så det kom upp en lapp om detta. Men sen tyckte vår yngste matlagsdeltagare (Gösta, 6 år) att hans mamma väl lika gärna kunde göra köttfärssås för hela matlaget och inte bara för familjen. Ny lapp och nytt mail till matlaget.
Så igår var vi 14 stycken som åt köttfärssås och spagetti, och risgrynspudding med saftsås, som Göstas pappa lagade. Jag hade aldrig trott att risgrynspudding kunde bli nån höjdare, men det var den
Det är ett stillsamt och trevligt sätt att tillbringa en fredagkväll på. Ibland kan diskussionens vågor gå höga; ibland är det bara småprat om händelser i huset, om oss själva, vad vi har läst och sett. Oftast är det samma personer man träffar varje fredag, fast i olika konstellationer.
Yngste deltagaren är som sagt sex, den äldsta är 92. Bra blandning!
Och priviligierat känns det att ta sin vinflaska och gå ner och äta nåt riktigt gott på fredag i goda vänners lag. Bordet är vackert dukat, ljusen är tända och man hör ett välkomnande sorl när man stiger in i lokalen.
Folk som inte bor i kollektivhus vet inte vad de missar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar